Szerda délután finom illatok hömpölyögtek az iskola folyosóin. Utána néztem a dolognak. Az orromat követtem és a technika teremig jutottam el. Kiderült, hogy az illatok onnan jöttek. A rögtönzött konyhát elfoglalta a 6. b osztály.
A farsangi hangulat, na meg a farsangi fánk iránti szeretet is, arra sarkalta őket, hogy összefogva fánkot süssenek. Egy régi, különleges recept alapján együtt elkészítették a fantasztikus csörögefánkot. A lányok elkezdték gyúrni a tésztát, majd annak kinyújtása következett.
Egy idő után azt vettem észre, hogy a fiúk átvették a lányoktól a nyújtás feladatát, hiszen ehhez azért még is csak erős karokra, izmokra van szükség. A jól kinyújtott tészta kiszaggatására, majd formázására került sor. A forró olajban csak úgy irultak - pirultak a fánkok. A sütés nagy mestere Edina néni volt.
A munkálatokban nagy segítségükre volt az egyik anyuka is, akinek mint kiderült , szintén volt egy remek receptje, így két féle fánk készült. Mint ízre, mint állagra, szépségre a legmegfelelőbbek voltak ezek a fánkok. Bármelyik süti, akarom mondani fánk készítő versenyen megállta volna a helyét a remekmű.
A hab a tortán, illetve fánkon a házi készítésű lekvár volt, amelyet Kristóf maga készített. A gyerekek nagyon lelkesen segítettek a munkálatokban, és a végén mindenkinek jutott egy kis kóstoló még a tanáriban is. Az osztályprogram keretén belül elkészített fánkok a legnagyobb megelégedésre a pocakokba kerültek. Mindenki nagyon jól érezte magát, a hangulat fergeteges, olyan elő farsangi volt.
Bármikor, bárki belelkesülhet és véghezvihet efféle kezdeményezést. Várjuk az újabb ötleteket!
A képek magukért beszélnek.
Borsos Andrea