péntek, december 06, 2019
image image image image image image image image
Pénzügyi pályázat Alapítványunk a Pénzügyminisztérium által 2019. augusztus 14-én kiírt „Pénzügyi tudatosságra nevelő iskola” elnevezésű pályázatán 3 000 000 Ft támogatást nyert. Ezt az összeget a pályázathoz benyújtott „Pénzügyi ismeretek bővítése a Suli(köz)ért, avagy vállalkozásunk egy KÖZÉRT, a közért   elnevezésű iskolai programunk megvalósításához használhatjuk fel.
Látogatás Cipruson 2019. október 8-10-e között látogattunk el a ciprusi Agios Antonios Általános Iskolába. Az iskola Nicosia központjában, egy műemlék épületben helyezkedik el és a város legrégebbi iskolája.
Fogódzó Jótékonysági Gála Évek óta hagyomány már a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, hogy megrendezésre kerül a FOGÓDZÓ Jótékonysági Gálaműsor, amelyen az intézmény diákjai lépnek fel, megmutatják tehetségüket társaiknak, szüleiknek, rokonaiknak és barátaiknak. November 22-én iskolánk egy időutazáson vett részt, a sportcsarnok pár órára igazi színházteremmé vált.
Újraélesztési tanfolyam Iskolánk novemberben Újraélesztési tanfolyamot szervezett, a teljes felső évfolyam részére. A közel 300 diák 2 órás foglalkozáson vett részt. A tanulók elsajátították az elsősegélynyújtás szabályait, megtanultak újraéleszteni, és a félautomata defibrillátor használatát is elsajátították. 
Szépkiejtési Verseny November 7-én délután idén is megrendezésre került az Iskolai Szépkiejtési Verseny. Iskolánknak is fontos a szép és helyes beszéd megtanítása, elsajátítása a tanulók körében. A 2-4. évfolyam diákjai ezen a versenyen megmutathatták tudásukat, szép kiejtésüket.
Örökbefogadás Rohanó világunkban egyre fontosabbá válik, hogy figyeljünk környezetünkre és egymásra, hogy minden nap éljünk harmóniában a természettel és környezetünkkel, a minket körülvevő élőlényekkel és legyünk képesek megóvni környezetünk élő és élettelen értékeit.
Kódséta a méhek országában A 2019-es EU Code Week magyarországi flashmobhoz kapcsolódóan a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ által kiírt pályázatra készült videó.
Október 6-i megemlékezés Az iskolai rádiós megemlékezés után iskolánk 8.a osztályos tanulóinak műsorával emlékeztünk a mártír miniszterelnökre. A tanulókat felkészítette, a műsort összeállította Dávidné Fekete Ildikó.

19.11.19.

Örökbefogadás

Rohanó világunkban egyre fontosabbá válik, hogy figyeljünk környezetünkre és egymásra, hogy minden nap éljünk harmóniában a természettel és környezetünkkel, a minket körülvevő élőlényekkel és legyünk képesek megóvni környezetünk élő és élettelen értékeit.

Az állatok boldogabbá, gazdagabbá teszik életünket, segítik napjainkat. Törekedni kell a megfelelő kapcsolat, barátság kialakítására az ember és az állatok között. Az állatok világnapja is e kapcsolat erősítésére és az együttélés fontosságára hívja fel a figyelmünket. Háziállatainkról mi gondoskodhatunk, a vadon élő veszélyeztetett fajok megóvásában is részt vehetünk azzal, ha jelképesen örökbe fogadunk egy állatot, hogy segítsük gondozásukat, fennmaradásukat. Támogathatjuk a WWF fajvédelmi tevékenységét is, akkor hozzájárulhatunk ahhoz, hogy zavartalanul élhessenek természetes élőhelyükön.

Mi a vadon élő állatok közül a Kecskeméti Vadaskert szibériai tigriseit és a Szegedi Vadaspark kárpáti hiúzát, a 2019- es év emlősét választottuk az örökbefogadásra.

Iskolánk 25 osztályából 22 osztály 297 diákja, kicsik és nagyok gondolták úgy, hogy részt vesznek e jeles tevékenységben és döntöttek az örökbefogadás mellett, mellyel támogatták a kiválasztott állatok életének jobbá tételét, életkörülményeinek javítását.

A szibériai tigrisek örökbefogadói: a 7. évfolyam és a Zöldkör (66 diák), akik a Nyitott Szemmel Egyesület támogatásával kirándultak az Állatok Világnapján a Kecskeméti Vadaskertbe.

A Szegedi Vadasparkban a kárpáti hiúz örökbefogadói: a Kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (298 diák).

Alsó tagozat: 133 fő, 10 osztály: 1. a c, 2. a b c, 3. b c, 4. a b c, Felső tagozat: 164 fő, 12 osztály: 5. a c, 6. a b c, 7. a b c d, 8. a b c, valamint pedagógusok és a Kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskoláért Alapítvány.

Oklevelek

oklevel01

oklevel02

Az örökbefogadott állatok bemutatása

Szibériai tigris (Panthera tigris altaica)

kep01

A szibériai (vagy amúr) tigris a legnagyobb termetű nagymacska. Legnagyobb ismert egyede 384 kg volt. Állománya világszerte csak néhány száz egyedből áll, több él fogságban, mint szabadon. Bundájukért, ékszernek való karmaikért és tévesen gyógyhatásúnak vélt csontjaikért vadásszák. A védelemnek köszönhetően száma vadon: 400-500 egyed.

Magányos életmódú, elsősorban éjszaka vadászik. Zsákmányállatai szarvasok, vaddisznók és egyéb nagytestű növényevők. Egyszerre akár 50 kg húst is el tud fogyasztani. Átlagos élettartamuk a vadonban 8-10 év, állatkertekben 16-18 év.

Fennmaradásukat a vadászat és az élőhelyeik megsemmisítése veszélyeztetik legfőképpen, a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még most is veszélyezteti a létét.

Kárpáti hiúz (Lynx lynx carpathicus)

kep02

Európa legnagyobb macskaféléje hosszú fülpamacsairól könnyen felismerhető. Nagy kiterjedésű zárt, sűrű, csendes hegyvidéki erdőségeket kedveli, ahol emberi beavatkozástól mentesen élhet. Természeti értéke: 500.000 Ft. Testtömege: 15 - 36 kg, testhossza: 70 - 130 cm. Élettartama: 12 - 20 év.

Éjszakai ragadozó, ügyes vadász. Zsákmányállatai kisebb emlősök, őzek, rágcsálók, madarak. Csúcsragadozó. A 20. század elején állománya megritkult, sok helyről teljesen el is tűnt, élőhelyének folyamatos pusztítása, erdőségek csökkenése és a nagymértékű vadászat következtében.

Az 1980-as évektől az Északi – középhegység területén újra megfigyelhető a faj természetes visszatelepülése, néhány példány (15 - 20). A kárpáti hiúz Magyarországon 1993 óta fokozottan védett nagyragadozó faj. Az Európai Unió Élőhelyvédelmi Irányelvén a különösen veszélyeztetett fajok listáján is szerepel.

(Milkovicsné Gombás Gabriella)

Ki olvas minket?

Oldalainkat 299 vendég böngészi
Ma, Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.