szombat, július 27, 2024
ROKSTORIES ERROR: File not found: images/stories/CIKKEK/2024/rendőrségi%20nyiltnap/1.jpg
image image image image image image image image
Nemzeti Összetartozás Napja Nemzeti Összetartozás Napja iskolánkban.
Fenntarthatósági témahét - Föld napja FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT - FÖLD NAPJA április 22.   A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
Rendőrségi nyílt nap Rendőségi nyílt napon vett részt iskolánk 6. évfolyama.
Fogódzó Gála Április 19-én pénteken hagyományainkhoz híven 21. alkalommal ismét megrendezésre került a Fogódzó Gyermek Segélyezési Egyesület által szervezett, iskolai Gála műsor.
Angol nyelvi ügyeskedő verseny A Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebben a tanévben is megrendezte a városi szintű, Angol nyelvi ügyeskedő versenyét az 5-6. évfolyamos tanulók számára. 
Szlovén diákok látogatása a Rákócziban A Rákóczi-héten, az Erasmus+ projekt keretében, az OŠ Rudolfa Maistra iskolából, Šentilj faluból, Szlovéniából 10 tanuló és 2 kísérőtanár látogatott el iskolánkba 2024. március 18-22-e között.
Táncverseny Csömörön Tánciskolás verseny volt a Rákóczis táncosokkal 2024. február 10-én vasárnap.
Kölyökatlétika Iskolánkban már hagyomány, hogy megrendezésre kerül a város nagycsoportos óvodásai között a Kölyökatlétika verseny.

24.05.13.

Fenntarthatósági témahét - Föld napja

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított el, felhívta az emberek figyelmét a Föld védelmére. Azóta világméretűvé vált ez a mozgalom és szemlélet. Hazánk 1990- ben csatlakozott mozgalomhoz.

Az évente megrendezett programok a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságára, a környezettudatos szemléletre és a fenntartható jövő kialakítására irányulnak.

A Föld himnusza

„Hány háború után vagyunk már? Mégsem ért a vágyunk célt.

Most némítsd el elméd zaját! Hallgasd hát, a Föld dalát!

Mint szent fohász, mit némán súg a szél. Lágy hangja átölel, és újra kél.

Lásd a fényt, ne bántsd mi érted él! Halld a szót, mit föld, az ég beszél!

Nézd a bolygót, oly' tiszta kék, Élj ma úgy, hogy éljen még!

Hány néma csonk az erdők helyén? S hány mérgezett folyó?

Még megbocsát, s új életre kél, De több esély nem kapható.

Vad gyárak, gépek, fémek hangján át, Még kell, hogy halld, hogy értsd a Föld dalát!

Lásd a fényt, ne bántsd mi érted él! Halld a szót, mit föld, az ég beszél!

Nézd a bolygót, oly' tiszta kék, Élj ma úgy, hogy éljen még!

Oly' tiszta kék. Hadd éljen még!”

 

A Fenntarthatósági Témahét ebben a tanévben április 22-én a Föld napjával kezdődött. A jeles nap alkalmából iskolánk felső tagozatos tanulói (5. és 8. osztályosok: 45 fő) tanulmányi kiránduláson vettek részt a BÁCSVÍZ Zrt. Szennyvíztisztító Telepén. A Föld napi programon a diákok sok hasznos információt szerezhettek a szennyvíz útjáról, a víz tisztításának folyamatáról, a mechanikai és biológiai tisztításról és a keletkező szennyvíziszap hasznosításáról (biogáz – villamos- és hőenergia, komposzt - talajjavítás.). Kiderült, hogy a szennyvíztisztítás során keletkező anyagok nem károsak a környezetünkre, sőt hasznosíthatók és visszajutnak a természet körforgásába. Megtudták azt is, hogy a megtisztított víz a Tiszába kerül és tisztább a Tisza vizénél.

1.1

2.2

 h2 

Április 24 - és 25-én a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai tartottak érdekes előadást az 5. és 8. osztályos diákoknak: „A levegó urai – a madarak” címmel.

madár1.1

madár2.2


Ki olvas minket?

Oldalainkat 126 vendég böngészi
Ma, Olga és Liliána napja van. Holnap Szabolcs és Alina napja lesz.