szombat, augusztus 08, 2020
image image image image image image image image
Menő menzák Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok pályázat lehetőséget biztosított, hogy egy éven keresztül rendezvények, vendégelőadók színesítsék hétköznapjainkat. Programjaink népszerűek voltak a diákok és a szülői közösség körében is. A pályázatban vállalt programok megvalósítása sikeresen lezárult.
Fontos információk A tanáv hátralevő részével, tankönyvek visszaszolgáltatásával, ballagással, bizonyítványok kiosztályával, ügyelettel és felzárkóztatássak kapcsolatos fontos információk olvashatók itt...
Ebéd rendelési lehetőség Kérjük a szülőket, ha igényt tartanak az ebéd elvitelére, vagy az iskolai ügyelet igénybevétele mellett az étkezésre is azt május 27-én 16 óráig a közétkeztetési ügyintézőnél jelezzék!
Beiratkozás 2020/21. tanévre Értesítjük az érintett szülőket, hogy a 2020/2021. tanévre történő általános iskolai beíratásokra a rendkívüli helyzettre való tekintettel rendhagyó módon kerül lebonyolításra. Minden ezzel kapcsolatos részletet elolvashat az alábbi cikkben..
Adatkezelési tájékoztató Tisztelt Szülők! Két fontos dokumentumot olvasható itt a digitális oktatás során alkalmazott adatkezelési előírásokról.
Szülői tájékoztató Tisztelt Szülők! A koronavírus járvány terjedése miatt kialakult intézkedésekről és egyéb fontos információkról fogunk itt mindig tájékoztatást adni... AZ EBÉDBEFIZETÉS JELENLEG SZÜNETEL!
Szabadidős foglalkozás 03.04.  Március 4-én a Rákóczis Szerdák keretén belül szabadidős foglalkozásokon vehettek részt az óvodások. A kézműves foglalkozáson a gyerekek a HÁROM Pillangó című mese hallgatása közben a színtelen pillangók szárnyaira gyönyörű színeket varázsoltak. 
Operaház „Nagyköveti” Programja Iskolánkban az Operaház „Nagyköveti” Programja október 1-vel a Zene Világnapja alkalmából megrendezett rendhagyó órákkal kezdődött, ahol az Operaház operaénekesei vezették be a gyerekeket ebbe a fantasztikus világba, remélve, hogy megszeretik a zenének ezt a műfaját is.

19.11.19.

Örökbefogadás

Rohanó világunkban egyre fontosabbá válik, hogy figyeljünk környezetünkre és egymásra, hogy minden nap éljünk harmóniában a természettel és környezetünkkel, a minket körülvevő élőlényekkel és legyünk képesek megóvni környezetünk élő és élettelen értékeit.

Az állatok boldogabbá, gazdagabbá teszik életünket, segítik napjainkat. Törekedni kell a megfelelő kapcsolat, barátság kialakítására az ember és az állatok között. Az állatok világnapja is e kapcsolat erősítésére és az együttélés fontosságára hívja fel a figyelmünket. Háziállatainkról mi gondoskodhatunk, a vadon élő veszélyeztetett fajok megóvásában is részt vehetünk azzal, ha jelképesen örökbe fogadunk egy állatot, hogy segítsük gondozásukat, fennmaradásukat. Támogathatjuk a WWF fajvédelmi tevékenységét is, akkor hozzájárulhatunk ahhoz, hogy zavartalanul élhessenek természetes élőhelyükön.

Mi a vadon élő állatok közül a Kecskeméti Vadaskert szibériai tigriseit és a Szegedi Vadaspark kárpáti hiúzát, a 2019- es év emlősét választottuk az örökbefogadásra.

Iskolánk 25 osztályából 22 osztály 297 diákja, kicsik és nagyok gondolták úgy, hogy részt vesznek e jeles tevékenységben és döntöttek az örökbefogadás mellett, mellyel támogatták a kiválasztott állatok életének jobbá tételét, életkörülményeinek javítását.

A szibériai tigrisek örökbefogadói: a 7. évfolyam és a Zöldkör (66 diák), akik a Nyitott Szemmel Egyesület támogatásával kirándultak az Állatok Világnapján a Kecskeméti Vadaskertbe.

A Szegedi Vadasparkban a kárpáti hiúz örökbefogadói: a Kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (298 diák).

Alsó tagozat: 133 fő, 10 osztály: 1. a c, 2. a b c, 3. b c, 4. a b c, Felső tagozat: 164 fő, 12 osztály: 5. a c, 6. a b c, 7. a b c d, 8. a b c, valamint pedagógusok és a Kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskoláért Alapítvány.

Oklevelek

oklevel01

oklevel02

Az örökbefogadott állatok bemutatása

Szibériai tigris (Panthera tigris altaica)

kep01

A szibériai (vagy amúr) tigris a legnagyobb termetű nagymacska. Legnagyobb ismert egyede 384 kg volt. Állománya világszerte csak néhány száz egyedből áll, több él fogságban, mint szabadon. Bundájukért, ékszernek való karmaikért és tévesen gyógyhatásúnak vélt csontjaikért vadásszák. A védelemnek köszönhetően száma vadon: 400-500 egyed.

Magányos életmódú, elsősorban éjszaka vadászik. Zsákmányállatai szarvasok, vaddisznók és egyéb nagytestű növényevők. Egyszerre akár 50 kg húst is el tud fogyasztani. Átlagos élettartamuk a vadonban 8-10 év, állatkertekben 16-18 év.

Fennmaradásukat a vadászat és az élőhelyeik megsemmisítése veszélyeztetik legfőképpen, a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még most is veszélyezteti a létét.

Kárpáti hiúz (Lynx lynx carpathicus)

kep02

Európa legnagyobb macskaféléje hosszú fülpamacsairól könnyen felismerhető. Nagy kiterjedésű zárt, sűrű, csendes hegyvidéki erdőségeket kedveli, ahol emberi beavatkozástól mentesen élhet. Természeti értéke: 500.000 Ft. Testtömege: 15 - 36 kg, testhossza: 70 - 130 cm. Élettartama: 12 - 20 év.

Éjszakai ragadozó, ügyes vadász. Zsákmányállatai kisebb emlősök, őzek, rágcsálók, madarak. Csúcsragadozó. A 20. század elején állománya megritkult, sok helyről teljesen el is tűnt, élőhelyének folyamatos pusztítása, erdőségek csökkenése és a nagymértékű vadászat következtében.

Az 1980-as évektől az Északi – középhegység területén újra megfigyelhető a faj természetes visszatelepülése, néhány példány (15 - 20). A kárpáti hiúz Magyarországon 1993 óta fokozottan védett nagyragadozó faj. Az Európai Unió Élőhelyvédelmi Irányelvén a különösen veszélyeztetett fajok listáján is szerepel.

(Milkovicsné Gombás Gabriella)

Ki olvas minket?

Oldalainkat 52 vendég böngészi
Ma, László napja van. Holnap Emőd napja lesz.